Information omkring esport og gaming

Er du ny til esport og gaming? Hvis du gerne vil prøve at sætte dig mere ind i, hvad dit barn laver foran skærmen, eller måske du bare er interesseret i esport, så læs nærmere her på siden.

Vi vil her prøve at lave en gennemgang af esport og gaming. Vi vil komme ind på, hvad esport er for noget, og hvordan det adskiller sig fra mere traditionelle sportsgrene. Inden vi går helt i gang, vil vi gøre opmærksom på, at dette er en subjektiv opfattelse og vurdering af esport og gaming fra AaB esport.

Informationen her er ikke tænkt som en roman eller bog, men mere et sted, hvor man relativt simpelt kan finde et par hurtige oplysninger. Vi har derfor opdelt det i små sektioner, så man hurtigt kan danne sig et indtryk om de forskellige emner.

Hvis du har kommentarer eller spørgsmål. er du mere end velkommen til at kontakte os gennem kontakt@aabesport.dk

Esport vs. gaming

Esport – elektronisk sport

Esport referer til at udøve computerspil på konkurrenceplan. I AaB esport er disse spil League of Legends, CS:GO, FIFA og Overwatch. Denne aktivitet udføres typisk over internettet, eller hvor man sidder sammen ved hver sin computer i det samme rum.

CS GO ELITE DM 2018

Esport kan som andre traditionelle sportsgrene opdeles i 3 dele: Amatør, semi-professionel og professionel. Esport er i dag så udbredt, at man har store segmenter af esport, og hvert segment har hver deres måde at definere esport på. Da esport ikke har nogen fast defineret struktur, er det svært præcist at definere det.

Esport på verdensplan er i eksplosiv udvikling, hvor der er kommet store internationale konkurrencer og ligaer, der fungerer på samme måde som ved konventionelle sportsgrene. De store professionelle setups har typisk flere mio. kr. i præmiepulje og har tekniske setups i forskellige arenaer. På dansk grund er det største pt. Blast Pro i Royal Arena i 2017, som havde ca. 12.000 tilskuere, hvor nogle af verdens bedste Counter-Strike hold dystede om 1.500.000 kr.

DGI estimerer, at omkring 600.000 danskere dyrker esport på konkurrenceplan og i Danmark. Her skal man tage højde for både, amatør, semi-professionel og professionel, så I virkeligheden skal man nok tage 600.000 med et gran salt.

På det professionelle plan, dvs., dem, der faktisk kan leve af det på fuldtid, er der måske kun 30-35 danskere, der kan. Det er præcis det samme som med andre sportsgrene; Det er kun et fåtal, der slipper igennem nåleøjet til den professionelle verden.

Udviklingen inden for esport bliver støttet af sponsorer.  Størstedelen af esporten i Danmark såvel som på verdensplan er kommercialiseret. Sponsorerne ser et kæmpe marked i den voksende sportsgren.

Gaming

I en nylig offentliggjort undersøgelse viser det sig, at 95% af alle mennesker gamer i en eller anden forstand. Gaming i den elektroniske verden kan være noget simpelt som et mobilspil, som f.eks det populære Hay Day eller Subway Surfers. Gaming er også, når du starter din PC op og spiller et spil Counter-Strike for sjov med vennerne, altså hvor man blot hygger sig eller spiller et strategispil som eksempelvis Red Alert.

Er esport en sport?

Esport opfylder de krav og kriterier, der skal opfyldes for at være en sport. Sport kræver motorisk præcision, og at der udspiller sig en konkurrence. Målet er at vinde og at avancere sig i hierarkiet – man kan altså rykke op eller ned. Derudover er aktiviteten organiseret, hvor resultaterne bliver skrevet ned og tillægges betydning. Til sidst skal sporten være styret af af regler og helst med en upartisk dommer.

Mange har en holdning om, at esport ikke er sport, og det er oftest fordi, de forbinder sport med fysisk aktivitet, og her skal man adskille sport og idræt. Der findes mange forskellige holdninger og vores holdning i AaB er, at esport er en sport, men ikke en idræt.

Hvorfor ser mit barn andre spille computerspil?

På “Twitch.tv” og andre streamingstjenester kan man igennem livestreaming følge andre gamere, som spiller computerspil. Der kan være forskellige formål med at se andre gamere spille, Det kan være for at se professionelle spille og lære af dem eller som underholdning – på samme måde som at se en fodboldkamp på tv. Hjemmesiden giver dog et tydeligt indtryk af en konkurrencepræget kultur, og man fornemmer en tydelig passion for spillet fra både seere og spillere.

Hvad er forskellen mellem træning og gamíng?

Træningen hos os er struktureret og fungerer ved, at vi møder op på et planlagt tidspunkt. Træneren har et specifikt mål og/eller fokus med træningen, som eleverne bliver introduceret til og efterfølgende skal udføre. Derudover er det et krav fra træneren, at eleverne skal være fokuseret på at udføre træningens mål og dette kræver koncentration. Det er altså ved træning, at elevens kompetencer udvikles, men det kræver koncentration og et mål – på samme måde, som når man er i skole.

Derimod, når man snakker om gaming, er det typisk, at man tager det stille og roligt – til tider mere højlydt. Der er ikke nødvendigvis et lærerigt mål med sin session og ofte vil man sidde sammen med venner. Man spiller et sjovt spil, det er hyggeligt, og man har som formål at have det sjovt og slappe af.